NIEUWS

MOONLIGHT WINT HOLLYWOOD

And the winner is… Moonlight!

Moonlight wintMet stoel en al vloog ik de lucht in op het Hollywood Film Festival. Meer dan 1400 inzendingen, 16 finalisten waaronder MOONLIGHT, maar de festivalorganisatie had zich er geenszins van vergewist of de producent wel aanwezig zou zijn op het gala in het Beverly Hills Hilton. Als kanshebber vang je meestal wel een dergelijke hint op, maar terecht ging men er vanuit dat ik voor een diner met George Lucas, Cameron Diaz, Drew Barrymore, Andy Garcia, Diane Keaton, Nicole Kidman en Laurence Fishburne niet zou verzuimen.

Dat we Best European Film zouden winnen had ik dus geen moment rekening mee gehouden, en in tegenstelling tot Anthony Hopkins en Goldie Hawn die vóór mij het podium betraden had ik geen speech voorbereid. Ik prees de jury voor zijn moedige keus en brak naar de fine fleur van het Hollywoods producentencorps een lans voor een volgende Engelstalige rol voor Laurien.

De Award is expliciet voor de film zelf, en wie hem gezien had hier sprak vol lof over het geheel van regie, script, acteren, camerawerk, muziek, vormgeving… Kortom een enorm compliment voor alle cast en crew!

Toch was er ook sprake van teleurstelling op het gala. De Amerikaanse specialty distributor die ik naar de screening had weten te krijgen en die zonder ophouden de loftrompet stak over het uiterst bijzondere karakter van MOONLIGHT en zijn eigen distributiekwaliteiten in relatie tot de film was bang dat na de Award de film wel aan zijn neus voorbij zou gaan!

Inderdaad bleek de volgende dag dat onze sales agent Arclight de film nu eerst aan grotere distributeurs wil aanbieden. Mochten die niet happen op deze toch uiterst provocative and disturbing film dan kunnen we altijd terecht bij de kleine maar superenthousiaste verhuurder die hem als eerste zag. Oftewel: we zijn nu al verzekerd van distributie in de Verenigde Staten!

Wat de Award betekent voor de internationale verkoop durft Arclight nog geen uitspraak over te doen. Hopelijk zal dat blijken op AFM, wat na Cannes en MIFED (verkopen aan Rusland, Griekenland, Turkije, Indonesië, Midden Oosten, Thailand en Zuid Korea) de derde markt is waar MOONLIGHT wordt aangeboden.

In de tussentijd hebben we in elk geval al geweldige aandacht voor de film gegenereerd op diverse prestigieuze festivals, waarnaar we omwille van de publiciteit ook altijd één van ons (Paula, Carel, Laurien, Hunter, ondergetekende) proberen uit te zenden. Caïro en Montréal vonden MOONLIGHT bijzonder genoeg om hem na de competitie bij collega A-festival Moskou toch te selecteren. Tevens draaiden we in Rotterdam, Sint Petersburg, Chicago, Fort Lauderdale (Best Young Actor Award voor Laurien) en Rehoboth met Cleveland en Durango nog in het verschiet. Zowel op het European Film Festival in Lecce (Italië) als op het Nederlands Film Festival in Utrecht wonnen we natuurlijk de prijs van de jeugdjury, wat in lijn is met de conclusie uit testviewings dat de film het buitengewoon goed doet bij teenagers. Als geen ander herkent juist die doelgroep de referenties aan ALICE IN WONDERLAND, en geniet voluit van de film als een verontrustend donker sprookje.